*

Incassomachtigen is het duwtje in de rug om digitale machtigingen van de grond te krijgen

IncassomachtigenEen rechtsgeldige machtiging voor een incasso op het internet bestond nog niet, maar met Incassomachtigen komt daar verandering in. De banken in Nederland hebben een nieuwe manier ontwikkeld om online via de bank een incassomachtiging af te geven. Een handtekening op papier is daardoor niet meer nodig, dat proces wordt op deze manier gedigitaliseerd. De eerste bank is inmiddels al operationeel en aan het eind van het jaar zijn alle banken over op het nieuwe systeem. De optie kan dan als aanvullende betaalmogelijkheid op websites worden aangeboden door onder meer winkels, energiebedrijven, verzekeraars en verenigingen.

De incassomachtiging is de Nederlandse eMandate-oplossing van banken, waarbij de bestaande bancaire toegangsmiddelen worden gebruikt. Voorheen waren al enkele marktpartijen actief met een oplossing voor de online automatische incasso, maar nu komen de banken met een eigen oplossing. “Dat is een stimulans voor de markt”, zegt Booster, partner bij Enigma en expert op dit gebied. “Ik verwacht dat negentig procent van de markt met deze oplossing gaat werken, omdat het op een vergelijkbare wijze als het nu zo populaire iDEAL wordt gebruikt.” In tijden waarin steeds meer administratieve handelingen via het internet verlopen, is het een logische stap om online een rechtsgeldige machtiging te introduceren.

Handmatig invoeren vergroot kans op fouten

Om de verkopende partij goedkeuring te geven dat ze geld mogen vorderen van de rekening van de consument is er voor een incasso een fysieke handtekening nodig. De bedrijven ontvangen deze papieren machtigingsformulieren, die worden verstuurd naar de incassant in kwestie en zij voeren die gegevens handmatig in hun ERP-systeem in. Het bedrijf  verstuurt het incassobestand vervolgens naar zijn bank. “Voor de bank zit er geen mogelijkheid in om te controleren of bijvoorbeeld het rekeningnummer wel klopt. Bij ieder handmatig proces bestaat de kans op fouten, met in dit geval storneringen als gevolg”, legt Booster uit.

Om die kans op fouten te minimaliseren, is het verstandig om het proces te digitaliseren. Een ander bijkomend voordeel is dat door gebruik te maken van de eMandate-oplossing bedrijven automatisch op de whitelist bij de bank van de consument worden gezet. De whitelist functionaliteit is nieuwe functionaliteit die de banken in 2015 (wettelijk verplicht) zullen moeten aanbieden aan consumenten. Consumenten die de gebruik maken van de whitelist functionaliteit kunnen hun rekening blokkeren voor alle incasso’s behalve voor de incasso’s die op whitelist staan. Dit betekent dat de consument deze bedrijven ‘vertrouwt’ om geld te vorderen en dat minimaliseert het storneringsrisico, het proces waarbij consumenten een automatische incasso terugdraaien en bedrijven hun geld mislopen. Minder fouten, meer zekerheid, en minder papierwerk zijn dan ook enkele voordelen die volgens Booster te behalen zijn met deze digitale inhaalslag.

Online vinkje is niet rechtsgeldig

Veel bedrijven hebben, sinds de invoering naar SEPA, hun systemen gedigitaliseerd, maar alleen de machtiging is nog de papieren variant. Volgens Booster is het machtigingsproces bij sommige bedrijven wel al gedeeltelijk gedigitaliseerd, omdat zij een online invulformulier hebben, zodat de goedkeuring voor een incasso wordt gegeven met het zetten van een vinkje. Dat is geen rechtsgeldige oplossing, maar wordt vooralsnog gedoogd door de banken. Het is niet bekend tot wanneer ze het gedogen, maar volgens Booster doen bedrijven er verstandig aan om een risico (en business case) analyse te doen om te bepalen hoe zij om willen gaan met deze nieuwe incasso vorm. Willen ze het risico lopen? Wat zijn de kosten? Wat zijn de voordelen? Wat is een logisch moment? Past het bij de digitaliseringsvisie van het bedrijf?

Het faciliteren van een digitale machtigingsoptie heeft namelijk veel impact op de bestaande bedrijfsprocessen en IT omgevingen. Zo zal de bestaande PAIN.008 (incassobestand) wijzigen en komen er vier nieuwe PAIN-bestanden bij voor initiatie, stopzetten, wijzigen en acceptatie van de digitale machtigingen. Ook de website van bedrijven moet worden aangepast en de hele reconciliatie-afdeling moet op de hoogte zijn van wat er gebeurt. Booster: “Het heeft op veel plekken binnen de organisatie een impact, maar het ligt er natuurlijk ook aan hoe flexibel je je systemen hebt ingericht. Begin je helemaal vanaf nul of gebruik je al het internet vinkje zodat je al een beetje meer digitaal bezig bent? Als SEPA ons één ding heeft geleerd, is dat dit soort trajecten in ieder geval niet onderschat moet worden.”

Digitalisering van processen levert voordelen op

Veel bedrijven hebben echter al een stap richting digitalisatie gezet, waardoor de overgang naar eMandates minder groot zal zijn. Het is een stap verder in de digitalisering van processen op het gebied van payments. Die digitalisatie levert weer voordelen op omdat het makkelijker en efficiënter is en meer aansluit op de gebruikerservaring. Banken kunnen daarnaast hun portfolio uitbreiden en meer diensten leveren. Flinke cumulatieve voordelen, mits bedrijven deze oplossing omarmen. Booster: “Aan het einde van het jaar zijn de banken over en moet je als bedrijf er klaar voor zijn of in ieder geval een antwoord hebben als consumenten er naar vragen. Wij zijn in ieder geval positief en zien deze nieuwe oplossing van de banken als een flinke duw in de rug om digitale machtigingen van de grond te krijgen.”

Dit bericht is gepost in Banking en getagd als .

Reacties

2 reacties

  • Posted 10 juli 2015 at 16:08 | Permalink

    Van de deskundigen die ik heb gesproken durft niemand iets te zeggen over de verwachte acceptatiegraad van het e-mandaat zoals dat op dit moment in ontwikkeling is bij de Nederlandse banken. De gedoogsituatie van het internetvinkje blijft (voorlopig) bestaan en andere partijen bieden aantrekkelijke alternatieven. Ik vraag me dan ook af waar die voorspelde 90% marktacceptatie op gebaseerd is en op welke termijn dat percentage gerealiseerd zou moeten worden.

  • Posted 15 juli 2015 at 20:43 | Permalink

    Goed punt Douwe Jan, misschien ben ik iets te enthousiast geweest in mijn bewoordingen geweest. De verwachting is gebaseerd op gesprekken die ik gevoerd heb met bedrijven die gebruik maken van het online vinkje. Qua termijn moet je dan denken aan 3-5 jaar, zodat het bijvoorbeeld samen kan worden genomen met ander changes zoals het verdwijnen van de acceptgiro. Bovendien verwacht ik dat het huidige versie van digitaal machtigen de komende jaren nog verder zal worden geoptimaliseerd om met name het gemak te vergroten, onder andere door een mobiele variant toe te voegen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*