*

De technologie en mogelijkheden van de cryptocurrency Bitcoin (deel 2)

BitcoinIn deel 1 legde Jurjen Bos, cryptografiespecialist bij Equens, uit hoe Bitcoins zijn ontstaan en hoe ze hun waarde krijgen. In dit deel wordt beschreven hoe de Bitcoins hun waarde houden en wat er nog meer mogelijk is met deze technologie.

Bitcoins, een digitale valuta, worden gevormd doordat computers een ingewikkelde rekensom oplossen. Iedereen kan meehelpen met het delven van Bitcoins, waarbij het resultaat maximaal 21 miljoen Bitcoins is. Dat vergt wat wiskundige uitleg. Bos: “Na iedere 210.000 blokken wordt de waarde van het blok gehalveerd. Ongeacht hoe snel de blokken worden gemaakt, wordt de totale hoeveelheid niet meer dan de uitkomst van de rekensom: 210.000 maal 50, plus 210.000 maal 25, plus 210.000 maal 12,5, enzovoorts. De uitkomst is dan 21 miljoen Bitcoins waarvan wordt verwacht dat dit aantal in het jaar 2040 wordt gehaald.”

Er zijn computerchips ontwikkeld om sneller Bitcoins te delven, maar dat is niet de bedoeling omdat de waarde in directe relatie staat tot de snelheid van het delven. Om de waarde in balans te houden, wordt eens in de twee weken de gemiddelde snelheid van het delven bepaald en op basis van die snelheid wordt het benodigde rekenwerk bepaald. Zo houdt de waarde zichzelf in stand: een stabiliserend principe.

Meerderheidsprincipe

Naast dat stabiliserend principe bevat Bitcoin ook een meerderheidsprincipe. Bos: “Als je zelf verkeerde transacties uitvoert of verkeerde blocks maakt, wordt dat niet meegenomen in de blockchain (de publieke log waarin alle transacties staan vermeld en wordt gecontroleerd of het klopt) en is de transactie niet geldig. De hele verzameling van transacties moet dus kloppen. Alles werkt, omdat de rest werkt.” Volgens de cryptografiespecialist werkt iedereen voor zichzelf om de Bitcoins te delven, maar dragen ze daarmee wel aan het grotere geheel. “Iedereen mag Bitcoins maken, maar je moet wel aan veel voorwaarden voldoen. Dat is tevens de voorwaarde om een block (de unieke code van een Bitcoin) te bouwen. Je moet serieus worden genomen om een block te maken en dat is uiteindelijk in het voordeel van iedereen om mee te werken omdat het meerderheidsprincipe geldt.”

Dat meerderheidsprincipe is belangrijk omdat iedere vorm van twijfel verdwenen moet zijn als het om betalen gaat. De Bitcoinmarkt heeft daarom ook flink wat klappen te verduren gekregen toen bleek dat er veel Bitcoins waren verdwenen bij Mt. Gox. Dat was ooit de grootste Bitcoinbeurs, maar is inmiddels failliet verklaard. De beurs was namelijk in een klap 850.000 Bitcoins kwijt, dat was ongeveer 300 miljoen euro.

Mogelijkheden van de technologie

Hoewel Bitcoins nog steeds niet volledig worden omarmd als veilig en wettig betaalmiddel, ziet Bos zeker de mogelijkheden van de technologie. “Het is niet zo dat je met een Bitcointransactie iets van A naar B brengt, maar het is een stukje microprogrammeertaal. De eerste helft van de code is de handtekening, de tweede helft is de controle.” Je kunt bijvoorbeeld de code ook zo programmeren dat je een wachtwoord moet opgeven om een betaling te laten plaatsvinden. Die betaling kun je ook onderverdelen in een aantal kleine stukjes waarbij iedere ontvanger een code moet ingeven, anders gaat de hele transactie niet door. Een andere mogelijkheid is dat je geen wachtwoord opgeeft, maar dat het IP-adres moet voldoen aan de vooraf opgegeven code, waarmee je slechts vanaf één internetadres de transactie kunt voldoen. Je kunt het eindeloos ingewikkeld maken.

Omdat het een programmeertaal is, kun je er nog veel meer mee doen. Bos: “Het enge is juist dat je er zoveel mee kunt doen, maar dat maakt het ook weer ontzettend spannend. We staan nu aan het begin van die ontwikkeling en kunnen we zien of het echt allemaal zo goed werkt.” Dat is voor cryptografiespecialist natuurlijk koren op de molen. Ziet hij het ook als een concurrent voor de huidige betaalsector? “Het is een compleet andere vorm van betalingen en het bedient dus een andere markt. Toch is het goed om goed om op de hoogte te blijven van dergelijke ontwikkelingen.”

Dit bericht is gepost in Banking, The future of payments en getagd als , , , , , .

Reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*