*

Creditcardfraude: voorkomen is beter dan genezen

PaySquare Logo 2014PaySquare Logo 2014PaySquare Logo 2014De cijfers zien er rooskleurig uit; het aantal fraudegevallen in betalingsverkeer is dit jaar flink gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Goed nieuws zou je zeggen. Maar zolang het aantal fraudegevallen niet op nul staat, is fraude nog altijd een belangrijk aandachtspunt binnen het betalingsverkeer. De aandacht van de banken verschuift van oplossen van fraudezaken naar het voorkomen van fraude. Dus hoewel het skimming-probleem onder controle is, zullen we ook in de toekomst nog steeds geconfronteerd worden met fraude. Ben Koopmanschap, Risk Manager bij PaySquare, weet waarom.

“We zien een duidelijke verschuiving van fraude naar de virtuele wereld. Het bedrijven van handel op afstand heeft zo haar eigen uitdagingen voor winkeliers en leveranciers. Het belangrijkste principe is dat je er zeker van bent dat degene die iets bij een leverancier koopt ook de klant is die de leverancier voor zich denkt te hebben. Er zijn meerdere protocollen ontwikkeld die helpen bij deze controle. 3D-Secure is hier een voorbeeld van.” Bij dit protocol wordt vóór de transactie de identiteit van de kaarthouder geverifieerd. De kaarthouder en de bank spreken een code af, waarmee de kaarthouder zich authentiseert. Dit kan bijvoorbeeld een combinatie van cijfers en letters zijn, maar kan ook een andere vorm hebben. De meest betrouwbare vorm is het gebruik van dynamische wachtwoorden, die voor iedere transactie anders zijn.

Bescherming van kaartgegevens

Het tegengaan van winkelen met gestolen gegevens begint met het zorgvuldig omgaan met klantgegevens. Middelen die hier een cruciale rol bij spelen zijn een veilige betaalpagina en infrastructuur. PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) is een beveiligingsstandaard hiervoor, die is opgesteld door de internationale betaalkaartorganisaties. PCI DSS behandelt alle zaken die nodig zijn om kaartgegevens te beschermen. Dit gaat van firewall-beheer tot wachtwoordbeheer.

De standaard is aan verandering onderhevig en groeit mee met de praktijk. Begin 2015 staat er weer een update gepland. “We hebben gelukkig in Nederland niet vaak te maken met grootschalige creditcardfraude, maar de gevolgen zijn groot. Niet alleen in de vorm van verlies van geld en producten, ook qua reputatie zijn de consequenties enorm. Het draait om vertrouwen bij betalingsverkeer. Gaat het mis, dan heeft dat meteen gevolgen.”

Dit is de reden waarom PaySquare leveranciers adviseert om goed na te denken over het opslaan van data. Het is verstandig om alleen die gegevens op te slaan die noodzakelijk zijn voor de afwikkeling van de aankoop en voor de bedrijfsvoering van de eigen organisatie. Veel organisaties verzamelen zo veel mogelijk informatie van hun klanten (Big Data), maar dit moet dan wel veilig gebeuren. 

Mensenwerk

Los van alle technische hulpmiddelen blijft fraudebestrijding vooral ook mensenwerk. Zo is het alert blijven op aankooppatronen bij uitstek een taak die mensen beter kunnen uitvoeren dan machines. Ook vreemde productcombinaties, een afwijkend afleveradres vergeleken met de herkomst van de kaarthouder of bestellingen met bijzonder grote bedragen kunnen prima door mensen worden gecontroleerd. De leverancier is bij uitstek degene die zulke controles kan uitvoeren, immers hij kent zijn klanten en doelgroep als geen ander. Een ‘afwijkende’ bestelling kan gewoon legitiem zijn, maar een extra controle kan nooit kwaad.

Beveiliging

Wanneer er over beveiliging wordt gesproken komen de termen risico’s en fraude al snel aan bod. Maar beveiliging gaat juist ook over kansen. Want wanneer een webwinkel diverse betaalmiddelen op een goede en veilige manier accepteert, wordt daarmee het vertrouwen van klanten vergroot en spreek je een grotere doelgroep aan. Koopmanschap: “Welke betaalmiddelen je accepteert bepaalt voor een groot deel hoe eenvoudig je de toegang tot je winkel maakt. Zeker internationaal gezien heeft het bieden van meerdere betaalmogelijkheden een drempelverlagende functie. De mogelijkheden hiervoor worden met oplossingen als bijvoorbeeld e-wallets steeds uitgebreider. Zeker online moet de drempel om een aankoop te doen ook zo laag mogelijk zijn.”

 

 

 

Dit bericht is gepost in Cards payments en getagd als , , , , , , , , .

Reacties

1 reactie

  • Posted 6 januari 2015 at 16:08 | Permalink

    Goed om te zien dat het aantal fraude gevallen omlaag gaat. Helaas zal het nooit in zijn geheel uit te bannen zijn, kwestie van alert blijven en ogen open houden!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*