*

Weg uit de geheimzinnigheid, cryptocurrencies hebben enorm veel potentie

Bitcoin_euroHackers, anonieme kopers en het kwijtraken van wachtwoorden voor digitale wallets. Het zijn slechts enkele van de zeventig risico’s die volgens de Europese Banken Autoriteit (EBA) aan virtuele valuta zoals Bitcoin kleven. De EBA gaf in juli van dit jaar een negatief advies over het gebruik van dergelijke cryptocurrencies totdat duidelijke afspraken zijn gemaakt om misbruik te voorkomen. Hoewel De Nederlandsche bank begin juni een zelfde advies naar buiten werd gebracht, is de ontwikkeling van dergelijke digitale valuta niet meer te stoppen.

Consultancybreau Innopay durft in een recente whitepaper zelfs te stellen dat Bitcoins en soortgelijke valuta een mooie toekomst hebben en de financiële sector grondig gaan veranderen. Tijd om eens dieper in deze ontwikkeling te duiken. Wat is het en waarom hangt er een rookgordijn van geheimzinnigheid omheen?

Versleutelingsmechanisme

Cryptocurrencies, ofwel cryptogeld, is gebaseerd op cryptografie en dat is een versleutelingsmechanisme. Het gaat gepaard met een schema dat wordt gebruikt om het geld mee te genereren, te controleren op echtheid en om ermee te handelen. Het bestaat uit een stuk versleutelde code waarin de transacties worden opgeslagen. Voordelen van Bitcoin zijn de snelheid waarmee transacties kunnen worden gedaan. Ook zijn transacties veel goedkoper, en is Bitcoin toegankelijk voor mensen die geen bankrekening hebben.

De eerste cryptocurrency was de Bitcoin in 2009, opgericht door Satoshi Nakamoto. Dat is een pseudoniem en tot op heden weet niemand wie dat is. Dat draagt natuurlijk al voor een flink gedeelte bij aan de geheimzinnigheid. Een andere belangrijke bouwsteen voor de geheimzinnigheid is dat in het nieuws artikelen verschenen over malafide praktijken waardoor mensen hun Bitcoins verloren en dat dergelijke betaalmiddelen vooral worden gebruikt op schimmige websites waar ook wapenhandelaren en drugsdealers zich ophouden.

Waarschuwingen

Het schimmige karakter noopte DNB begin juni tot het uitbrengen van een waarschuwing omtrent het gebruiken van dergelijke virtuele valuta’s. “Banken en betaalinstellingen moeten zich daarom bewust zijn van de afgeleide integriteitsrisico’s die zij lopen omdat zij de identiteit van de partijen die virtuele valuta’s verkopen of aankopen niet of onvoldoende kennen”, aldus het persbericht. Volgens DNB lijken de onderliggende systemen van transacties erg transparant omdat ze worden bijgehouden in een openbaar transactielogboek, waardoor de routes die de virtuele valuta-bedragen afleggen publiek toegankelijk en traceerbaar zijn. De transacties zijn echter niet of nauwelijks herleidbaar tot fysieke personen. Omdat virtuele valuta’s bovendien als betaalmiddel kunnen worden gebruikt, zijn ze aantrekkelijk als schakel in een witwasproces.

De EBA, toezichthouder voor Europese banken, gaf begin juli een soortgelijk advies uit aan banken in de Europese Unie. De EBA roept de Europese Unie op regels op te stellen voor handelsplatformen zodat ze minder gevoelig worden voor manipulatie. Met duidelijke regels zouden risico’s moeten worden ingedamd, zo meent EBA. De ontwikkeling van regels op korte termijn is echter een illusie, omdat toezicht op virtuele valuta’s complex en duur is.

Nog geen gemeengoed

Zonder duidelijke regels blijft de cryptocurreny in de schaduw, maar wordt het wel al gebruikt. De EBA schatte in dat er in juli wereldwijd dagelijks 100.000 transacties werden gedaan met Bitcoin, tegenover 295 miljoen conventionele transacties. Het betalen met dergelijke cryptocurrencies is nog lang geen gemeengoed, maar dat wil niet zeggen dat het dat niet kan worden.

Consultancybureau Innopay heeft recentelijk een whitepaper uitgebracht waarin elf experts uit het vakgebied hun licht lieten schijnen op de ontwikkeling van virtuele valuta. De algemene conclusie: cryptocurrencies hebben het potentieel om een innovatiedoorbraak te worden. Het is echter wel belangrijk dat het punt wordt bereikt waarop belanghebbende partijen de valuta adopteren.

Omslagpunt bereiken

Om dat omslagpunt te bereiken moet er volgens het consultancybureau worden ingezet op twee gebieden:

 • Er moet een duidelijke wet- en regelgeving komen omtrent deze valuta, inclusief toezicht. Deze regels moeten consumenten beschermen en de valuta uit de geheimzinnigheid halen.
 • Naast toezicht is er ook veel behoefte aan onderwijs over de technologie, over zowel de goede als slechte kanten van cryptocurrencies. Het is belangrijk dat mensen leren hoe zij de technologie voor zich kunnen laten werken.

Momenteel worden cryptocurrencies gezien als een alternatieve betalingsmethode, maar de echte waarde zit in de technologie achter cryptocurrencies: de zogenaamde ‘blockchain technologie’. De onderliggende bouwstenen en principes van deze technologie kunnen worden toegepast op iedere situatie, waar activa, informatie of middelen veilig van eigenaar moeten wisselen. “Dit zal leiden tot toepassingen van cryptocurrency technologie buiten het domein van financiële diensten, zoals loyaliteitsprogramma’s, digitale facturen, digitale identiteitsprocessen of autorisatie van verbonden apparaten in the Internet of Things”, vat een artikel op Banken.nl samen over de whitepaper van Innopay.

“Door te profiteren van zijn unieke voordelen kunnen cryptocurrencies een innovatie worden in lijn met het internet, en een breed spectrum aan diensten mogelijk maken die de manier waarop we online zakendoen kan revolutionaliseren”, aldus Gijs Burgers van Innopay in het artikel.

Dit bericht is gepost in Actueel, Banking, Fraude en getagd als , , , , , , .

Reacties

2 reacties

 • Johan Boer
  Posted 1 oktober 2014 at 11:29 | Permalink

  Volgens mij is het de technologie voor zich kunnen laten werken en niet weten.

  • admin
   Posted 1 oktober 2014 at 11:36 | Permalink

   Beste Johan,

   Dank je wel voor de verbetering. Het is zojuist aangepast.

   Vriendelijke groet

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*