*

NVB: ‘Op 1 februari 2014 gaat SEPA 1.0 van start, daarna begint het pas echt’

Gijs Boudewijn NVBWe hebben in eerdere blogs al verschillende banken aan het woord gelaten. Zo hebben Triodos Bank, Rabobank, ABN Amro en ING een platform gevonden in de SEPA-blog van Equens. Al deze banken (en de overige Nederlandse banken) zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). “De NVB is de branchevereniging van de banken die streeft naar een sterk gezond en internationaal concurrerend bankwezen in Nederland. Wij behartigen de gemeenschappelijke belangen van de banksector en streven naar een effectieve marktwerking, waarbij we rekening houden met de belangen van onze gesprekspartners”, aldus Gijs Boudewijn, verantwoordelijk voor betalingsverkeer bij de NVB.

Stuurgroep SEPA

De reden waarom banken zich hebben verenigd in de NVB is simpel. ”Wij behartigen de belangen van de banken en zijn namens de bankensector de gesprekspartner van toezichthouders, ministeries en de politiek. Door de Minister van Financiën is de NVB aangewezen als representatief orgaan van kredietinstellingen, wat betekent dat De Nederlandsche Bank verplicht is om bepaalde zaken met de NVB te overleggen.” SEPA is, zeker voor financiële instellingen, een actueel onderwerp en is daarom logischerwijs een thema dat ook voor de NVB erg belangrijk is. Niet verwonderlijk dus dat de NVB in 2002 de Stuurgroep SEPA Migratie NL oprichtte. “De Stuurgroep heeft als doel een goede overgang naar de Europese betaalmarkt mogelijk te maken en concentreert zich op collectieve werkzaamheden die nodig zijn, zodat alle banken in Nederland de nieuwe Europese betaalopdrachten kunnen verwerken” vervolgt Boudewijn. “Toen we de Stuurgroep net hadden opgericht dachten we dat we het als banken wel zonder veel hulp zouden redden omdat het een technisch project was. En wanneer de wetgever het wettelijke kader geharmoniseerd zou hebben met de Europese betaalrichtlijn, zouden de banken op basis van de rulebooks van de EPC de rest wel kunnen regelen. Toen hadden we nog de verwachting dat zowel consumenten als bedrijven zelf wel zouden inzien dat de harmonisatie van de Europese betaalmarkt uiteindelijk goed is voor iedereen en dat alle betrokkenen uit zichzelf zouden meewerken aan de overgang. Nu kunnen we stellen dat we de kwestie behoorlijk hebben onderschat, omdat de voordelen vooral op de lange termijn zichtbaar zullen worden. Achteraf gezien hadden we beter aan het begin van het project een harde einddatum kunnen vaststellen. Ook de bankencrisis heeft niet bijgedragen aan een vlot verloop van het SEPA-project. Ik ben echter erg trots op wat we tot nu toe hebben bereikt.”

EPC

De Stuurgroep SEPA Migratie heeft samen met alle betrokken partijen een plan opgesteld dat uiteindelijk moet leiden tot een naadloze overgang naar SEPA op 1 februari 2014. “Over de uitvoering van het migratieplan zijn we positief. We bevinden ons in het laatste stadium van dit plan, wat nu rest is ervoor zorgen dat alle bedrijven zelf op tijd overgaan of de noodzakelijke conversiediensten inkopen bij hun bank of dienstverleners zoals Equens. Ik ga ervan uit dat we de deadline op 1 februari halen, ook al wegen de laatste loodjes altijd het zwaarst, en er is geen ‘plan B’. Vooral in het MKB is er nog heel wat werk te verzetten. Daarom ook zet DNB zwaar in op communicatie.”

Qua sturing van de banken ziet Boudewijn de komende tijd niet direct meer taken weggelegd voor de NVB. “Anderhalf jaar geleden is het bancaire programmabureau SEPA overgedragen aan de Betaalvereniging Nederland. Deze partij voert nu vrijwel alle operationele taken uit. De migratie-activiteiten en de ondersteuning van de Stuurgroep SEPA liggen bij de Betaalvereniging. Wij zijn, samen met ABN Amro, ING en de Rabobank, namens Nederland lid van de European Payments Council, waar het bancaire beleid wordt vastgesteld. We knokken op dit moment hard voor een incassovariant zonder terugboekingsrecht, zoals we die nu in Nederland kennen voor bijvoorbeeld kansspelen.”

SEPA 3.0

Als het gaat om de periode die ons nog te wachten staat, is Boudewijn heel helder. “We moeten in Nederland de deadline van 1 februari 2014 gaan halen, ook al zijn we er nog lang niet. Een ding dat zeker is, is dat de migratie naar ‘de SEPA end state’ op die datum niet is afgerond. Ik verwacht dat we begin volgend jaar met z’n allen dezelfde SEPA-basistaal spreken, maar dan nog in verschillende dialecten; SEPA 1.0 noemen we dat. In de jaren die gaan komen zullen we de business rules die horen bij SEPA moeten convergeren om echte SEPA concurrentie mogelijk te maken, of wel SEPA 2.0. De Europese Commissie is daar op dit moment eigenlijk al mee bezig, door bepaalde interchange fees voor kaartbetalingen te maximeren.” Boudewijn durft ook al voorzichtig te fantaseren over SEPA 3.0: “Zodra SEPA eenmaal volledig operationeel is, kan ik me voorstellen dat er een fase komt dat er door alle betrokken partijen beter wordt ingespeeld op de 24-uurs economie.” Voorlopig is het echter nog niet zo ver. Voor nu zijn er nog genoeg zaken te regelen, voordat we kunnen spreken van een volledig geïntegreerde Europese betaalmarkt.

Dit bericht is gepost in SEPA in de praktijk en getagd als , , , , , , , .

Reacties

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*